Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie uspel v konkurencii 15
krajín Európy. Úlohou súťažiacich bolo za 75 minút pripraviť štyri
porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho
chrbta. Pripravil ho s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a
zemiakovo-šalviovou penou. Komisia hodnotila nielen chuť a textúru, ale i
kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis, či hygienu a
nakladanie s odpadom. "Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý
zážitok a veľká škola. A získanie striebornej medaily je splnením
jedného z mojich kuchárskych snov," povedal Tóth.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. "Toto
prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým
Sebastián pristupoval k tréningu. Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je
dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si
kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich," uviedol šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je mentorom Tótha a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.
Tóth má už na konte aj titul najlepšieho pomocného kuchára v súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021.
Súťaž kulinárskych profesionálov Global Chefs Challenge organizuje Svetová organizácia kuchárskych a cukrárskych asociácií.